Saturday, September 21, 2013

nasihat untuk diri sendiri

ayat ni aku baca dari sebuah blog,
maka aku share kan disini

Untuk yang sedang bersedih
Beramalah kerana Allah, agar peluhmu tidak sia-sia. Jangan kau hentikan amalmu kerana banjir airmata kecewa yang menghalang jalanmu. Sesungguhnya Allah tidak pernah luput hitungannya. Dia akan meninggikan setiap hamba yang jatuh bangun menyempurnakan pengabdian padaNya.
Wahai jiwa yang sedang layu…
Panjangkanlah sujudmu di malam-malam sunyi. Agar kau tahu bahawa keindahan tetap bersemayam di hati orang-orang yang mendapati cinta Illahi. Dan menangislah sepuasnya… ketika hanya ada kau dan Dia. Adukan sahaja segala resahmu. Sebab dialah yang memiliki jawapannya. 

Wahai jiwa yang sedang dirundung gelisah…
Jangan pernah berhenti mendengarnya bertutur. Walau ceritanya merobek-robek harapan yang sedang kau tumbuhkan. Kadangkala manusia tidak mengenal dirinya sendiri bukan? Dengarlah nasihat seorang bijak, tentang seseorang yang sedang mencari kebahagiaan. Kebahagiaan hanya akan diperoleh dengan banyak memberi.
Untukmu yang sedang luka..
Jangan pernah engkau hentikan lantunan ayat-ayat cinta. Sekalipun suaranya tenggelam tertelan riuh desakan air mata. Kau tidak akan pernah tahu siapa yang akan terubat dengan lantunanmu. Maka teruskanlah nyanyian sucimu.
Hai pemilik hati yang patah..
“…yang kau sayang selalu sahaja menerbitkan kesedihan hatimu..” Percayalah bahawa cinta dapat ditumbuhkan dimana saja. Jika hati diumpamakan pintu, adalah wajar jika kita mengetuk pintu yang salah. Insya Allah, Kau yang akan menemukan pintumu. Mintakan pada Dia yang Menebar Cinta!
Kawanku yang dicintai Allah..
Hidup ini hanyalah permainan yang harus kita mainkan dengan sungguh-sungguh. Maka, tiada gunanya berlama-lama dalam duka. Duka yang bertahun hanya akan membuatmu buta akan banyak kebahagiaan yang disajikan Allah padamu. Duka yang kau genggam akan membuatkan mu jauh dari rasa syukur.
Ini untukmu yang sedang bersedih
Dalam rangka menasihati diri sendiri…


Tuesday, July 16, 2013

Cerita hari sabtu dan ahad

cerita 1(marila kita membuat begedil daging)
Bahan 2nya
daging kisar
kentang(dipotong &digoreng)
lada putih(ditumbuk)
daun sup(dipotong kecik2)
bawang merah (setengah digoreng setengah ditumbuk)
gambar x lengkap sebab tangan kotor,xsempat nak amik gambar...
senangkan baca bahan2 die..buatnya pun senang bangat...

 kentang ni makcik depan rumah bagi sebb die keja kedai karipap,sebab tu rupanya seperti inti karipap,hihi






 maka terjadilah begedil daging yg comel2 mcm tuannya....(sila jgn muntah hijau)
 Cerita 2 (roti kayu manis)
 Bahan2x nya
 Tepung
susu
gula perang
butter
maka terjadilah roti kat bawah ini (sbb terpengaruh baca blog salam 2 benua)







cerita 3 (Karipap)
Bahan 2x...malas nak citer boleh ..

layan gambar je aci x..






karipap ini juga comel seperti tuannya..hihi...
bulan puasa citer pasal makanan..bagus ika..gud job...hihi.. (Jgn terliur ea)

nota kaki :Tgh gila lagu rindu setengah mati & pink just give me a reason...mode jiwang karat

Monday, July 15, 2013

Disaat itu

Disaat kesibukkan itu aku rasa mcm nak berhenti kerja
Disaat kesedihan itu aku rasa mcm nak berhenti kerja
Disaat waktu terus berjalan aku rasa kosong3x (smbil nyanyi lagu najwa latip)
Disaat aku terpandangnya aku rasa mcm nak berhenti kerja
Disaat mak aku membebel2 pasal gaji aku rasa mcm nak berhenti kerja
Disaat aku keseorangan di ofis aku rasa mcm nak berhenti kerja
Disaat segala - galanya berlaku aku REDHA



nota kaki - kerja yg banyak2 sgt .....

Thursday, July 11, 2013

sepi siapa


Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagiaku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu




Wednesday, July 3, 2013

makan oiiii

Letak gambar makanan je aci x ...(ko ingt ni instagram ke)

 Donut ni breakfast kt kursus minggu lepas (gebu x kita)hihi


Tahu bakar yang ohhhsemmmm

 Ni masak sendiri ok..saalmon +mash potatoes+brocolly & baby carrot...

 mkan kat seven spice chinese fried rice seafood katanya (org belanja)

 satey ayam oiiii...hihi...


nota kaki: sibuk tender..pengsannnn...

Friday, June 28, 2013

LOVE SOMEBODY

"Love Somebody"

I know your insides are feeling so hollow
And it's a hard pill for you to swallow, yeah
But if I fall for you, I'll never recover
If I fall for you, I'll never be the same

I really wanna love somebody
I really wanna dance the night away
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way
I really wanna touch somebody
I think about you every single day
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way

You're such a hard act for me to follow
Love me today, don't leave me tomorrow, yeah
But if I fall for you, I'll never recover
If I fall for you, I'll never be the same

I really wanna love somebody
I really wanna dance the night away
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way
I really wanna touch somebody
I think about you every single day
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh

I don't know where to start, I'm just a little lost
I wanna feel like we never gonna ever stop
I don't know what to do, I'm right in front of you
Asking you to stay, you should stay, stay with me tonight, yeah

I really wanna love somebody
I really wanna dance the night away
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way
I really wanna touch somebody
I think about you every single day
I know we're only half way there
But you can take me all the way, you can take me all the way
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh

You can take me all the way, you can take me all the way, yeah.





nota kaki : KRABI wait for me next year...

Monday, June 24, 2013

Addicted

OMG...
da teraddict sgt pada ini...



hahaha...gile candy..da level 91...weeeee...berapa lama lagi nak abis da...sikit2 nak buka game ini...nasib kerja still jalan...

nota kaki..mood berkursus on....termination here i come....

Monday, June 17, 2013

takdir dan waktu pun boleh...

dear diary blog,

tajuk diatas ade kena mengena ke..hihi
x,hari tu ada terbaca kat facebook pasal takdir setiap orang berbeza2...xpyah nak cemburu sesama manusia...
kita hanya perlu percaya Allah..lambat atau cepat..yang penting usaha doa tawakal...
hihi...
contoh cam aku yh still single..n belum kawin...kalau buka facebook,mesti ade nmpak or baca status kwn yg tulis cmni
1)dating with en hubby..bestnya
2)masak untuk en suami....weeeee
3)jemputlah dtg ke majlis perkahwinan saya....etc...

xpun upload gambar
1.bersama orng tersayang,
2.pg makn bersama sayang...
3.gambar bertunang
4.gambar berkahwin

(ko x rasa stress ke?)mulalah nak unfriend..hihihi
mestila terdetik kt dalam hati,rasa cm menyampah..padahal rasa jelous sbb die ada suami,boyfriend or teman tp mesra...hahaha...
normal la kalau berperasaan begitu ye x?(ke aku sorang je rasa)

Contoh lain ko dah kawin, tp belum still ade baby...(mesti dalam hati naik stress bila kwn2 asik upload gmbar anak dieorng...) kan2....

tp kita mesti stay cool,rilex..n steady..biarlah berpuluh2,or beratus2 or beribu kali ko pujuk hati..doesnt matter stay strong... cam gambar adik kt bawah ni..yeahhhh....



nota kaki:meeting hari2...jgn kita stresskan  diri...bacalah novel dibawah ini...hihihi oh abg EHSAN...melting

Thursday, June 13, 2013

zoo singapore...here i come...

lepas balik dari pangkor,aku berjalan lagi...kali ni x jauh sgt...pegi zoo singapore..

mcm besa,layan gambar je boleh...hahahaha..malas nak menaip...kitorang tiga orang je..gadis2 semua...hehe
of coz la gambar tuan tanah yg pertama...masa ni dalam pkul 11.00 pagi...

 kitaorang gerak dari johor dalam pukul 9 pagi..sarapan dulu,cri air mineral,isi minyak penuh siap2..baru zassss ke singapore...tuan tanah drive okkk..mih..mih...percaya x...of coz nerbous masa kat imigresen..tp mestila pandai berlakon...follow jer kereta depan...gambar kt imigresen x smpat nak snap sbb saya busy buat autopass utk kereta...sbb kereta xpernah masuk singapore lagi...dalam sejam juga lah buat sbb ramai orng...pas da setlle semua,marilah kita berjimba...huhu..
layan la lagi gambar2 kat zoo singapore...



















 amacam best x.???..pernat wei...zoo singapore tu besar gila...kitaorang tawaf 2 jam je..pastu da x larat ,ade gak train utk bawak jalan2 sekeliling..tapi kitaorng xnaik,konon2 nk jalan kaki...boleh bakar kalori..ujung2 x larat nak jalan,maka marilah kita seret je kaki itu..bila da abis 2 jam,marilah kita cari souvenir plak utk kenangan2 semalam..haha..aku beli mug yang besar gila harga 25 dollar n magnet fridge utk beberapa orng kwn...gambar ilek sbb mls nak snap..da penat...

pas keluar zoo,kitorang pun searching masjid and tempat makan...make sure korang ade GPS dalam kereta bila masuk singapore sbb sgt mudah kalu ade GPS utk cari tempat yg kamu ingin pergi..maklumlah papan tanda kat singapore ni kebanyakkan nya umum..xdetail sgt papan tandanya..so susahla..maku sure jangan melebihi had laju yang ditetapkan bila drive kamera had laju dimana2 yer..AWAS...hahaha
kitaorang cari makan kat beach road n pergi masjid fatimah untuk solat zuhur n asar sekali...
mee goreng ini menggoda sekali..nyum3x...
 pas settle semua marilah kita berjalan lagi...kali ni pergi Geylang Serai..jalan2 kat pasar die...bestla juga...rambang mata tengok kain2 yng die jual...lepas da penat tawaf...last tempat kitaorang pergi...masjid sultan..utk solat magrib...n makan malam sekali..kitorang mmg target nak balik lepas mgrib utk mengelakkan jem di imegresen singapore...pastu singgah kedai makan ZAMZAM...makan die semua sedap2...kitorang order murtabak je..sbb kenyang lagi...
  pas dah settle semua, marilah kita kembali ke pangkal jalan..mih..mih...masa ni still jem lagi...motor2 semua berpusu2 nak keluar singapore, kereta apatah lagi.....hmmmm

Alhamdullilah,kami selamat sampai juga ke johor dengan selamatnya....rasa sgt puas dan best dan pernat..tp overalll BEST....hihi...